Katrien van Beurden speelt in kamp Palestina

Geplaatst op

13 mei 2013

Laatste update

13 mei, 05:39Fotograaf: ANP Kippa


JENIN - De Nederlandse actrice en regsiseur Katrien van Beurden werkt aan een voorstelling in een Palestijns vluchtelingenkamp in Jenin, een stad op de Westelijke Jordaanoever. Zij heeft het stuk Ouda, die donderdag in première gaat in het Freedom Theatre in Jenin, gemaakt samen met vluchtelingen uit het kamp.

Ouda vertelt over een oude man die wandelend over de begraafplaats van Jenin terugkijkt op zijn leven. Het stuk is een commedia dell'arte-voorstelling. Hotel Courage, het in Amsterdam gevestigde gezelschap waar de 35-jarige Van Beurden deel van uitmaakt, is in dit soort stukken gespecialiseerd. De regisseuse werkt al vijf weken lang aan de voorstelling, die door middel van workshops en improvisaties tot stand is gekomen.

"De Palestijnse acteurs hebben mij de afgelopen weken hun geschiedenis laten zien", vertelt Van Beurden. "Zij vertelden over hun vrienden, broers en zusters, buren en ouders die op de begraafplaats liggen en wat hun verhalen zijn. Daarom besloten we de voorstelling deze vorm te geven: de oude man herinnert zich de levens van de verschillende mensen die daar liggen."

World Tour

Ouda maakt onderdeel uit van de Hotel Courage World Tour. In 2013 en 2014 reist het gezelschap naar verschillende landen zoals India, Afrika en Iranom daar met lokale inwoners te trainen en voorstellingen te maken. De grootste inspiratiebron voor Hotel Courage is het Commedia dell'Arte, het eerste professionele acteurstheater uit de geschiedenis dat bekend werd door de maskers en archetypen waar de acteurs gebruik van maakten.

Katrien van Beurden studeerde aan de Toneelacademie in Utrecht. Zij was te zien in speelfilms als De Storm, Koning van Katoren en De Wederopstanding van een Klootzak. Daarnaast is zij artistiek leidster van Theatre Hotel Courage.

ANP Kippa